Chimes of freedom the songs of bob dylan

Bob Dylan begon als volgeling van Woody Guthrie. Hij imiteerde de zanger van ‘dust bowl ballads’ zo getrouw mogelijk, voor zover dat mogelijk was voor een ‘baby boomer’ uit Hibbing, Minnesota. Het duurde niet lang voordat Dylan zijn eigen stem vond. Hij liep voorop in de folkbeweging van de vroege jaren zestig én de latere golf van singer/songwriters. Daarnaast introduceerde Dylan poëzie in de popmuziek. Ondanks het veranderen van zijn geluid, imago en zelfs godsdienst, wist Dylan zijn unieke artistieke visie te behouden, zelfs in periodes waarin zijn populariteit tanende was. Aan het begin van de 21ste eeuw nam Dylan een aantal albums op die, door hun uitgekristalliseerde stijl en unieke wereldbeeld, zowel door pers als publiek goed werden ontvangen. meer

Johnny Cash, de onvervalste ‘outlaw’ die liedjes zong alsof hij als cowboy aan het kampvuur zat, schreef in de jaren vijftig country- en rockabillygeschiedenis op het Sun-label. De ongepolijste en charismatische Cash werd aan het eind van de jaren zestig een superster in Amerika, compleet met een eigen tv-show en een glanshuwelijk met June Carter. In de jaren negentig bracht Cash zijn American Recordings albums uit, die juichend werden ontvangen. Op deze cd’s zong Cash een divers repertoire: van volksliedjes tot alternatieve rockcovers. Cash slaagde er in om een eigen unieke stijl te scheppen, een amalgaam van gospel, folk, rock en vooral country. Vier maanden nadat zijn vrouw overleed, stierf Cash op 12 september 2003. In 2005 bereikte Cash postuum een enorm publiek toen zijn leven werd verfilmd in Walk The Line.

Dichteres en schrijfster Patti Smith geniet begin jaren zeventig al bekendheid in de New Yorkse underground met haar energieke poëzievoordrachten. Haar werk is doorspekt met een iconische verering voor rockhelden als Jim Morisson, Brian Jones en Jimi Hendrix. Namen aan wie zij zich ook meet wanneer zij begint te zingen en in 1975 haar debuutplaat Horses maakt onder leiding van producer John Cale. Horses heeft een krachtig garagerock-achtig geluid, het decor waartegen Smith haar epische teksten half gesproken/half gezongen uitspuwt. Zij vindt niet veel later een prominente plek in de New Yorkse new wave scene en heeft in 1978 zelfs een wereldwijde hit met het, samen met Bruce Springsteen geschreven nummer Because The Night. Jarenlang verdwijnt zij vervolgens van het toneel om zich te wijden aan haar echtgenoot Fred 'Sonic' Smith (MC5) en hun kinderen. Pas na het overlijden van Smith keert zij in 1996 terug aan het muziekfront met Gone Again. Ondanks de voorafgegane persoonlijke tragedie klinkt de zangeres hierop krachtiger en geïnspireerder dan ooit. Patti Smith was de eerste zangeres die haar vrouwelijkheid onopgesmukt en met androgyne kracht verbond aan persoonlijke obsessie en spiritualiteit. Een rockpriesteres die navolging vond in onder andere Alanis Morissette en P.J. Harvey. (MR)

(bron: wikipedia)

Rise Against is een punkrockband uit Chicago, Illinois, Verenigde Staten.
Rise Against is ontstaan in 1999 onder de naam "Transistor Revolt", met (oud)leden uit Baxter en 88 Finger Louie. Dit was kort nadat 88 Finger Louie uit elkaar ging. De eerste formatie bestond uit Tim McIlrath (zang), Joe Principe (basgitaar en zang), Tony Tintari (drums), and Mr. Precision (gitaar en zang). Ondanks het feit dat ze nooit in deze formatie hebben opgetreden, hebben de leden wel een titelloze CD/Demo opgenomen.... meer

Met haar pianostijl, onderkoeld sensuele zang en fotogenieke uiterlijk veroverde Diana Krall eind jaren negentig stormenderhand de jazzwereld. Rond de millenniumwisseling had ze zich definitief gevestigd als een van de bestverkopende jazzartiesten. Haar album All For You (1996) was een eerbetoon aan Nat ‘King’ Cole, een van de zangers die haar hebben gevormd. Sinds die tijd bleef ze redelijk trouw aan die traditionele jazz, met uiterst succesvolle resultaten.

(bron: wikipedia)

The Gaslight Anthem is een rockband uit New Brunswick in het oosten van de Verenigde Staten. De band werd opgericht in 2005 en heeft tussen 2007 en 2014 vijf studioalbums uitgebracht. Daarnaast heeft de band twee livealbums, twee verzamelalbums en een reeks singles en ep's op zijn naam staan. Frontman Brian Fallon's inspiratie is Bruce Springsteen, met wie zij ook samen hebben opgetreden. De band heeft meerdere tournees gespeeld in Europa en de Verenigde Staten.
Brian Fallon was lid van... meer

Hoewel zijn veelgeprezen band Dire Straits toen nog niet officieel was ontbonden – dat gebeurde pas in de jaren negentig – begon Mark Knopflers solocarrière in 1983, toen hij werd gevraagd de soundtrack van de film Local Hero te schrijven. De spaarzame maar bijtende melodieën maakten indruk op regisseurs en bioscoopbezoekers en dat maakte de weg vrij voor een tweede carrière voor de rocker. Hij ging door met het schrijven van goed ontvangen filmmuziek voor verschillende films, naast vermeldenswaardige gastoptredens op albums van Chet Atkins, Bob Dylan en Tina Turner, om er maar een paar te noemen. Op zijn soloalbums ging Knopfler af en toe terug naar zijn wortels als singer/songwriter, tot groot genoegen van zijn fans. In 2006 kwam All The Roadrunning uit, een mooi duettenalbum met Emmylou Harris.

(bron: wikipedia)

Palm Desert, Californië
Queens of the Stone Age (ook bekend als QOTSA en Queens) is een Amerikaanse rockband uit het Californische Palm Desert. De band is in 1996 opgericht en maakt deel uit van de Palm Desert Scene. De bezetting van de band verandert regelmatig en de groep laat soms tijdens opnamen gastoptredens toe. Het enige vaste lid van de band is oprichter Josh Homme.
Queens of the Stone Age is opgericht door Josh Homme, nadat hij in 1996 had... meer

Van hippie naar bona fide rockster, zo zou je de carriere van Lenny Kravitz kunnen omschrijven. Op zijn debuut Let Love Rule, dat hij in zijn ééntje in elkaar knutselde, overheerste religieuze thema's en kwetsbare liefdesliedjes aan zijn toenmalige verloofde Lisa Bonet. In zijn muziek spreekt dan al een sterke voorkeur voor het jaren zeventig rockgeluid van Led Zeppelin en de soloplaten van John Lennon. Later legde Kravitz zich meer en meer toe op het perfectioneren van zijn imago als onaantastbare rocker. Zijn platen gingen steeds meer op elkaar lijken maar er stonden altijd wel één of meer ijzersterke singles op. Zijn in 2000 uitgebrachte Best Of album maakte duidelijk dat Kravitz langzaam is uitgegroeid tot één van de grootste sterren van zijn tijd. Als producer werkte hij in de loop van zijn carriere met de meest uiteenlopende popsterren, van Vanessa Paradis tot Mick Jagger. De albums Lenny (2001) en Baptism (2004) zijn vertrouwd klinkende, solide rockplaten.

(bron: wikipedia)

Steve Earle, geboren als Stephen Fain Earle (Fort Monroe, Hampton, 17 januari 1955), is een Amerikaans singer-songwriter. Hij leverde werk in vele muziekstijlen waaronder countryrock, folk, Americana, alt-country en rootsrock.
Earle was in zijn jeugd een lastige, rebelse jongen, die vaak problemen had met de autoriteiten. Hij verliet school op zijn zestiende, had verschillende baantjes en trouwde op zijn achttiende met zijn eerste vrouw.
Hij ontmoette de singer-songwriter Townes Van Zandt, die een groot voorbeeld voor hem werd. Naast zijn... meer

(bron: wikipedia)

Miley Ray Cyrus (Nashville (Tennessee), 23 november 1992) is een Amerikaans actrice en zangeres. Als kind had ze kleine rollen in de Amerikaanse televisieserie Doc en in de film Big Fish. Ze verkreeg internationale bekendheid als actrice in 2006 als Hannah Montana in de gelijknamige serie op Disney Channel. Ze tekende bij haar eerste platenlabel Hollywood Records in 2007 en bracht haar eerste studioalbum uit, dat ook diende als de soundtrack van de serie Hannah Montana 2: Meet Miley Cyrus.... meer

(bron: wikipedia)

Declan Patrick MacManus (Paddington (Londen), 25 augustus 1954), beter bekend als Elvis Costello, is een Brits muzikant, zanger en liedjesschrijver van Ierse afkomst. Zijn voornaam is afkomstig van Elvis Presley; zijn achternaam komt van de artiestennaam van zijn vader, Day Costello.
Costello werkte midden jaren zeventig als computerprogrammeur en trad in folkclubs op als D.P. Costello en was daarmee een vroeg lid van de pubrockscene in Londen.
In 1977 verscheen zijn eerste album, My Aim Is True, dat nog werd... meer

Toen Angélique Kidjo (1960) als klein meisje in het West-Afrikaanse land Benin voor het eerst in haar leven de muziek van James Brown hoorde, droomde ze direct van een carrière als zangeres. Ze kon niet weten dat ze twintig jaar later in Parijs zou wonen en daar al snel bekend stond als de beste en bekendste zangeres van haar land. In 1991 tekende ze bij Island Records waarvoor ze een paar sterke albums opnam. Kidjo toont een ruime blik als zangeres en ze injecteert haar funky afrobeat met invloeden uit rock, gospel, latin, r&b en Caribische muziek. De in New York wonende zangeres is een ware kosmopoliet die in vier verschillende talen zingt. Daarnaast werkt de zangeres als ambassadeur voor UNICEF.

(bron: wikipedia)

Natasha Anne Bedingfield (Haywards Heath, 26 november 1981) is een Britse zangeres. Ze is de zus van Daniel Bedingfield, die eveneens zanger is.
Natasha Bedingfield groeide met haar broer Daniel en zusje Nikola (beiden ook actief in de muziek) op in Lewisham, net buiten Londen. Haar ouders zijn afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Als tiener trad Natasha met broer en zusje op in een eigen band genaamd The DNA Algorithm. Na de middelbare school koos ze voor een studie psychologie maar staakte... meer

Jackson Browne maakte halverwege de jaren zestig deel uit van de Californische Orange County folkscene, samen met onder andere Tim Buckley, Steve Noonan (een van de eersten die een Browne compositie opnam) en Greg Copeland (voor wie Browne later een album produceerde). Nadat velen – van Nico tot The Byrds – songs van hem hadden opgenomen begon voor Browne een uiterst succesvolle solocarrière. Hij werd de prominente, sensitieve singer/songwriter van de studio-rockscene van Los Angeles in de jaren zeventig en beleefde dat decennium zijn hoogtijdagen, samen met The Eagles en Linda Ronstadt. Dit stagneerde enigszins toen hij meer politiek beladen repertoire ging schrijven, ondanks dat de kwaliteit van zijn songs altijd hoog bleef.

(bron: wikipedia)

Sugarland is een Amerikaans duo dat countrymuziek maakt.
Oorspronkelijk bestond de groep uit drie zangers/tekstschrijvers uit de regio Atlanta: zangeres Jennifer Nettles, samen met Kristian Bush en Kirsten Hall.
Van hun debuutalbum Twice the Speed of Life (2004) werden twee miljoen exemplaren verkocht. De groep bracht vijf singles uit die van dit album afkomstig waren: Baby Girl, Something More, Just Might (Make Me Believe), Stand Back Up en Down In Mississippi (Up To No Good).
In het najaar van 2005... meer

Nog voordat ze een cd had uitgebracht, was de Londense zangeres Adele Adkins al een sensatie. Amper negentien jaar oud had ze een platencontract op zak, trad ze op in de tv-show van Jools Holland en deed ze voorprogramma's voor gearriveerde artiesten als Raul Midon, Amos Lee en Devendra Banhart. Ze schreef zelf de teksten voor haar debuutalbum 19 (2008) die gaan over de problemen van een meisje tussen de 18 en 19. Veel liefdesverdriet dus, dat ze met haar krachtige stem invoelbaar weet te maken. Opvolger 21 (2011) was nauwelijks minder succesvol en bevestigde haar reputatie als wereldster.

(bron: wikipedia)

Neil Mullane Finn (Te Awamutu, 27 mei 1958) is een Nieuw-Zeelands zanger, muzikant en liedjesschrijver. Hij is de voorman van Crowded House. Nadat die groep uiteenviel, begon hij een solocarrière, en per 2007 blies hij de band weer nieuw leven in. Neil Finn is vader van twee zoons, waaronder de oudste Liam Finn.
Hij werd geboren in Te Awamutu op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland.
Al op jonge leeftijd raakte hij door zijn muzikale ouders en zes jaar oudere broer... meer

Punkrockinstituut uit Californië, in 1981 opgericht door zanger Greg Graffin en gitarist Brett Gurewitz. Bad Religion vormt de link tussen de eerste generatie L.A. punkrockers (The Vandals, The Germs, X) en de generatie die punk in de jaren negentig met veel succes wist te verkopen aan een miljoenenpubliek. Bad Religion was één van de eerste groepen die de energie van punk voorzag van melodieuze samenzang en gloedvolle melodieën die herinneringen opriepen aan The Beach Boys en The Beatles. Een andere opvallende troef zijn de intellectuele en geëngageerde teksten van Graffin, die naast zijn werk bij Bad Religion ook hoogleraar aan de universiteit is.

De wereld leerde Sinéad O’ Connor in 1990 kennen. Ze scoorde een nummer-1 met het lied Nothing Compares 2 U. Het succes was mede te danken aan de opvallende videoclip met een close-up van het gezicht van Sinéad (kaalgeschoren hoofd, grote ogen) die het lied zingt terwijl ze huilt. Dat past bij haar muziek waarin ze haar ziel vaak binnenste buiten keert. O’Connor schuwt de grote thema’s en schokt een Amerikaans publiek wanneer ze live op tv een foto van de paus verscheurt. Muzikaal verrast ze met een reggaealbum en een cd met traditionele Ierse muziek. Het onderstreept de veelzijdigheid van deze eigenzinnige singer/songwriter.

(bron: wikipedia)

Kesha Rose Sebert (Los Angeles, 1 maart 1987), beter bekend als Kesha (voorheen Ke$ha), is een Amerikaanse popzangeres, songwriter en actrice. Ze brak in 2009 door met de hits Right Round (een samenwerking met Flo Rida) en TiK ToK, die allebei de nummer 1-positie bereikten op de Amerikaanse Hot 100 lijst. TiK ToK was op dat moment met wereldwijd 16,5 miljoen verkopen de populairste muziekdownload ooit. Daarna scoorde ze nog een aantal hits, waaronder We R Who We R (2010),... meer

De wortels van Maroon 5 liggen in de groep Kara’s Flowers, een door Weezer beïnvloed alternatief rockbandje uit Los Angeles dat eind jaren negentig maar matig succesvol was. Nadat die groep uiteen viel besloten de bandleden (met een extra gitarist) verder te gaan. Herdoopt als Maroon 5 koos de band voor een geluid dat meer was beïnvloed door funk en r&b. Met hun debuutalbum, Songs About Jane uit 2002, groeide de groep uit tot een mega-act. Kara’s Flowers was toen al lang vergeten.

(bron: wikipedia)

Seal, artiestennaam van Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel (Paddington, 19 februari 1963), is een Britse zanger. Zijn muziekgenre varieert van soul en pop tot rap en rock. Hij werd in 1990 internationaal bekend door de hit Killer van Adamski, waarop hij de zang verzorgde. Daarna scoorde hij wereldwijde hits met nummers als Crazy (1991) en Kiss from a rose (1995).
Seal was van 2005 tot 2012 getrouwd met het Duitse topmodel Heidi Klum.
Seal is geboren in Londen. Zijn... meer

(bron: wikipedia)

Michael Franti (Oakland (Californië), 21 april 1966) is een Amerikaans componist, muzikant en schrijver. Hij is voorman van de band Michael Franti & Spearhead, die stijlen als rock, hiphop, reggae en funk combineert. Het werk van Franti wordt gekenmerkt door een positieve pacifistische en progressieve instelling.
Vlak na zijn geboorte werd Franti door blanke ouders in de overwegend donkere gemeenschap van Oakland geadopteerd. Deze ervaring wordt over het algemeen gezien als het begin van zijn 'cultural awareness' en maatschappelijke betrokkenheid.... meer

Lucinda Williams is een laatbloeier. Haar doorbraakalbum Car Wheels On A Gravel Road verscheen toen de zangeres al dik in de veertig was. Haar carrière liep de nodige vertraging op door de bemoeizucht van veel platenlabels in Nashville die Williams’ unieke interpretatie van blues, folk en country lange tijd niet op waarde wisten te schatten.

(bron: wikipedia)

Kris Kristofferson (Brownsville (Texas), 22 juni 1936) is een Amerikaans country-songwriter, zanger en acteur. Hij is voornamelijk bekend van liedjes als "Me and Bobby McGee", "Sunday Mornin' Comin' Down" en "Help Me Make It Through the Night", nummers die veelvuldig door andere artiesten zijn gecoverd, onder wie Janis Joplin, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Elvis Presley en Willie Nelson. In 1977 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame.
Kris Kristofferson werd geboren in Brownsville, Texas. Als kind... meer

In de jaren zestig was de blonde zangeres Marianne Faithfull de droom van menig schooljongen en het voorwerp van afgunst van de meisjes. Met haar onwerkelijke schoonheid en affaires met rockzangers als Mick Jagger stond ze model voor het ‘swinging London’ van de jaren zestig. Prominenten stonden in de rij om haar te voorzien van songmateriaal. Helaas ondervond ze ook de kater van de jaren zeventig aan den lijve, een decennium dat ze door een ernstige heroïneverslaving ternauwernood overleefde. Ze kwam sterker uit de strijd en bouwde een geduchte reputatie op als vertolker van doorleefd liedrepertoire.

(bron: wikipedia)

Pete Seeger (Patterson (New York), 3 mei 1919 – New York, 27 januari 2014) was een Amerikaans folkzanger, gitarist en activist.
Zijn vader, Charles Louis Seeger, was muziekleraar aan de University of California in Berkeley, tot hij in 1918 vanwege zijn pacifisme gedwongen werd zijn baan op te zeggen. Pete wilde journalist worden, maar toen hij in 1936 gegrepen werd door de banjo, veranderde hij zijn plannen. In 1938 kreeg hij een baan bij de Archives of American Folk Music... meer

Why did Bob Dylan wrote Chimes of Freedom?

Initially, critics described the song as showing the influence of the symbolist poetry of Arthur Rimbaud, but more recent biographers of Dylan have linked the origins of the song to verses the songwriter had written as a response to the assassination of President Kennedy in 1963.

What is the theme of Chimes of Freedom?

Though sometimes considered an aberration on an album composed chiefly of love songs, “Chimes of Freedom” can best be understood as a love song for liberty, a love song for those denied their due share of freedom, and a love song for those dedicated to righting such wrongs.

Who wrote the song Chimes of Freedom?

Bob DylanChimes of Freedom / Lyricistnull

Who wrote the Chimes of Freedom flashing?

Bob DylanChimes of Freedom / Lyricistnull